Libertatea care ingradeste

Cand iti schimbi un comportament compulsiv incepi sa sapi in interiorul tau, sa vezi lucurile la un alt nivel, mai profund…si asta pentru ca ai renuntat sa mai ingropi ceea ce tu credeai ca e ingrozitor.

Renuntand la mancatul haotic, care se manifesta din dorinta de a astupa emotii pe care refuzam constient si inconstient sa le traiesc, mi-am dat seama ca aveam un concept gresit despre libertate. Revelatia este una destul de banala, dar uimitoare pentru mine.

De fiecare data cand am tinut o dieta, avea senzatia ca nu am libertatea de a manca orice vroiam, ceea ce pentru mine era singura si cea mai buna recompensa, si evident ca ma simteam ingradita, limitata si in scurt timp renuntam la dieta pentru ca imi ziceam eu ca astfel lupt pentru libertatea mea.

Acum dupa ce am ajuns la 2 luni de dieta, vad lucurile altfel, dincolo de aceasta asa zisa libertate, pentru ca ceea ce parea a fi libertate era de fapt o colivie mai mare, se afla multa limitare. Libertatea de a manca orice, oricand, oricum era un comportament compulsiv, care imi ingradea posibilitatea de a trai viata, de a experimenta emotii, de a spune ce gandesc, ce cred, de a lupta si urla pentru nedreptatile pe care le resimt, pentru ca practic imi astupam gura cu mancare de frica sa nu iasa la suprafata ceva teribil care m-ar fi putut face sa pierd tot ce am. Si uita asa libertatea ma ingradea, intr-un mod pervers si prefacut, ascunzandu-se sub pelerina de LIBERTATE, pe care am crezut-o mult timp, ea ma facea sa fiu prizoniera ei oferindu-mi doar o colivie mai mare.

Asa ca voua celor care mancati mult, fumati, va drogati sau faceti orice in mod compulsiv intrebati-va daca acea „libertate” gen „fac ce vreau cu viata mea” nu este decat o mascare perfida a unei mari colivii.

Acest articol a fost publicat în Psihologul la dieta. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.