De ce mananci?

Eu mananc de frica? Tu? Ce se afla in spatele poftei, a nevoii de a manca, a compulsiei de a gusta din toate, a ideii de a termina tot din farfurie?

Stiu ca este multa presetare sociala, ca ai fost invatat, la fel ca mine, ca nu e frumos sa lasi mancarea in farfurie, in timp ce copiii din Somalia mor de foame. E posibil ca oamenii dragi tie sa-si fi exprimat afectivitatea prin mancare, iti faceau ceva bun de mancare, ceva ce-ti placea, ca sa te alinte, ca sa te bucure, ca sa te recompenseze pentru ca ai facut ceva bine sau ai fost cuminte. Poate era singura forma in care isi dadeau voie sa-si exprime emotiile si sentimentele fata de tine, si tu ai interiorizat ca asta e iubirea, ca asa te iubesti si asa iti manifesti iubirea fata de ceilalti. Dar ironia sortii ma face sa intreb…cum sa-ti manifesti iubirea fata de tine, neascultandu-te pe tine?

Pentru ca in momentul in care mananaci din orice alt motiv decat din nevoie, atunci intr-un fel sau altul iti bati joc de tine, e ca si cum te-ai duce la buda fara sa ai nevoie si te-ai obliga sa produci ceva. Pare dura comparatie, dar priviti-le din prisma nevoilor fiziologice si ganditi-va cum ar fi sa conditionati si alte nevoie, cum faceti cu mancarea. Pentru ca ne impunem sa mancam la ore fixe, sa mancam doar anumite lucruri, sa nu refuzam cand suntem in vizita si cineva ne ofera ceva, sa mancam tot din farfurie si alte multe conditionari. Cand te fapt e simplu sa te hranesti, trebuie doar sa asculti atent ce iti spune corpul ca ai nevoie. Evident ca daca nu l-ai ascultat de o viata, s-ar putea sa aiba o voce mai ragusita si resemnata, dar prin exercitiu si prin perseverenta vei incepe sa-i auzi vocea si sa intelegi ce are nevoie si ce-ti cere.

Pentru a face mai usor procesul iti sugerez sa dai la o parte toate conditionariile sociale, gen trebuie sa mananci 3 feluri, 2 gusturi, 3 mese, carne, salata, fructe, cereale etc. si sa iti dai voie sa mananaci ce iti trebuie, cand iti trebuie, daca iti trebuie. Organismul tau stie mai bine ce are nevoie decat toti specialistii la un loc, iar singurul expert in viata ta esti tu. Asa ca ai incredere in tine si in vocea organismului tau!

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.